Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies?

Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies?Omdat ik het altijd erg leuk vind om kaartjes te sturen, besloot ik drie jaar geleden op zoek te gaan naar een kaarten-hobby. Al gauw kwam ik het concept Postcrossing tegen en sindsdien heb ik al 77 kaarten verstuurd en er 80 ontvangen van over de hele wereld. 

Van vrienden en kennissen krijg ik vaak de vraag wat Postcrossing nou precies is. Veel mensen zijn nog steeds verrast als ik dan vertel dat ik kaartjes van over de wereld ontvang. Zij willen dat ook! Daarom leg ik vandaag uit hoe het allemaal werkt.

1. Maak hier een account aan
Tijdens het registreren geef je aan wat je locatie is, je gebruikersnaam, adres en e-mailadres. Je adres hebben ze nodig zodat je kaartjes kunt ontvangen van random mensen. Het registreren is gratis.

2. Profiel aanvullen
Het is leuk maar ook belangrijk om je profiel aan te vullen en up to date te houden. In je profiel kun je een foto plaatsen van jezelf, maar ook aangeven welke kaarten jouw voorkeur hebben. Wil je voornamelijk kaartjes met dieren of bezienswaardigheden ontvangen? Geef dan zeker je voorkeuren aan in jouw profiel.

Zo kan de persoon die jouw adres heeft ontvangen hier rekening mee houden. Ze zijn niet verplicht om een kaart te sturen die voldoet aan jouw verwachtingen, maar veel Postcrossers houden er zeker wel rekening mee.

Hier vindt je mijn profiel, dan krijg je een beetje een idee hoe je je profiel kunt aanvullen met extra informatie en voorkeuren.Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies? 3. “Send a postcard”
Aan de linkerkant kun je klikken op “send a postcard”. Wanneer je nog een newbie bent kun je maximaal vijf adressen aanvragen. Vervolgens ontvang je een adres van iemand uit de wereld.Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies?* Je kunt in je profiel ook vooraf aangeven of je eventueel ook kaarten uit eigen land wilt ontvangen en/of versturen. Ikzelf heb die optie uitgezet, omdat ik liever kaarten ontvang uit het buitenland.

4. Kaart schrijven en versturen
Je ziet direct naar wie je een ansichtkaartje mag gaan versturen. In mijn geval moet het kaartje naar Mike uit de USA en ik bekijk eerst even zijn kaartwensen. Makkelijk dit keer, hij heeft namelijk geen voorkeuren/wensen aangegeven. Hij zegt dankbaar te zijn voor alles wat hij ontvangt, dus dat is fijn!Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies?Hij vindt het leuk om postzegels te ontvangen, dus daarvoor ga ik nog even op zoek naar oude zegels die ik er nog als extraatje bij kan plakken.

Dus nog even kort samengevat:
* Lees de voorkeuren op het profiel.
* Zoek een leuke kaart uit voor hem/haar. Het leukst is een kaart zonder envelop.
* Schrijf een leuk stukje tekst (het liefst in het Engels).
* Schrijf duidelijk op 1 of 2 plaatsen op de kaart het ID-nummer.
* Vergeet de postzegel(s) er niet op te plakken en de kaart bij voorkeur zo snel mogelijk op de post te doen.

Een tijdje geleden ontving ik deze leuke kaartjes via de webshop Goodiebagshop.com. Deze ansichtkaarten zijn prima te gebruiken voor Postcrossing en hebben voldoende schrijfruimte. Ik kies het tweede kaartje met daarop “Good luck”. (samenwerking)Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies? Kaartjes van Goodiebagshop.comEn zo is mijn kaartje uiteindelijk geworden: Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies? Kaart Goodiebagshop.com5. En dan?
Dan is het afwachten! Wanneer deze man mijn kaart heeft ontvangen zal hij deze registreren door op “Register a postcard” te klikken. Ook kan hij een berichtje hebben achtergelaten waarin hij mij bedankt. Je krijgt trouwens altijd een mailtje wanneer je kaart is aangekomen!

6. En nu ben jij zelf aan de beurt!
Omdat jouw kaart succesvol is aangekomen en geregistreerd zal nu jouw adres “in de pot” gestopt worden. Ergens in de wereld ontvangt iemand jouw adres en jij zal dus nu zelf binnen een aantal weken kaartje op de mat mogen verwachten.

Wanneer je een kaartje hebt ontvangen ga je vervolgens eerst op zoek naar het ID nummer op de kaart en registreer je deze via de optie “Register a postcard“. Ook kun je een klein bedankje sturen naar de verzender. Hobby | Hoe werkt Postcrossing precies?En nu kan ook jij aan de slag met Postcrossing! Laat mij even weten in de reacties of jij dit concept al kent. En zo niet: lijkt het je wat?

Liefs, Stephanie <3
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook | Youtube

8 Reacties

 1. 4 september 2015 / 13:58

  Ik heb het ook lange tijd gedaan en als ik het zie krijg ik ook best weer de kriebels. Maar de hoge postzegel-kosten hebben mij doen besluiten om te stoppen. Het werd me gewoon echt te duur, helaas!
  Saar onlangs geplaatst…Wensenlijstje: Herfst AccessoiresMy Profile

 2. 4 september 2015 / 18:47

  Ik doe zelf ook aan Postcrossing en vind het echt super leuk! Alleen de kosten vind ik wat jammer. Best wel duur eigenlijk. Nu ja, het is zo leuk om de brievenbus te openen en vol spanning te kunnen kijken of er een kaartje voor jou bij zit 🙂 Ik blijf dus zeker nog eventjes door doen met kaartjes sturen!

 3. 5 september 2015 / 00:38

  Super leuke hobby. Kaartjes maakt de dag van een ander weer helemaal goed. Ook al komt die van een vreemde. 🙂 Erg leuk idee. Ik concentreer mij voorlopig maar eerst op m’n eigen omgeving .. haha

 4. 5 september 2015 / 10:46

  Ik wist wel dat postcrossing bestond maar ik had me er verder nog nooit in verdiept. Ik vind het wel een mooi systeem dat er achter, met het profiel aanmaken en het registreren van kaartjes. Misschien lijkt het mij wel leuk om dit ooit in de toekomst eens te gaan doen =)
  Miranda onlangs geplaatst…Mijn 15 foto’s van geocaching15My Profile

 5. 5 september 2015 / 21:34

  Ik vind dit zo’n leuk idee, kaarten ontvangen is altijd fijn, helemaal als het bijzondere kaarten zijn.
  Maar je adres komt dus niet bij de verstuurders terecht, alleen een bepaald ID?

 6. 7 september 2015 / 20:32

  Klinkt best leuk! Moet er geen adres op de kaart dan? En ben je op een gegeven moment niet een vermogen aan postzegels kwijt?
  Estrella onlangs geplaatst…Weekly Snaps 36, 2015My Profile

 7. V
  19 september 2015 / 00:06

  Heb dit een tijd met veel plezier gedaan, maar op een gegeven moment werd het te duur. Sowieso de kaarten, en ik wilde graag steeds mooiere en leukere om te versturen. Daarnaast de postzegels..Maar is een leuke hobby!

 8. 21 september 2015 / 22:42

  Ik heb ook een hele tijd postcrossing gedaan en iedere keer dat ik iemand over postcrossing zie schrijven, of überhaupt als ik het woord zie dan krijg ik weer zin om mijn account onder het stof vandaan te halen en weer te beginnen.
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 55My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.