Roemenië | Grootste dierenasiel ter wereld

Travel tips | Roemenië – Grootste dierenasiel ter wereld

Tijdens een van mijn reizen naar Roemenië, in 2011 om precies te zijn, namen we een kijkje in het grootste dierenasiel ter wereld, genaamd Smeura (Pitesti). In dit asiel bevinden zich meer dan 5000 honden en is deels een open asiel. De gezonde honden lopen los in een groot afgezet stuk bos. De rest van de dieren zitten in hokken.In Roemenië is al jaren een zwerfhondenprobleem. Momenteel lopen er zo’n drie miljoen zwerfhonden rond. Ute Langenkamp wilde iets voor deze dieren betekenen.

De geschiedenis van Smeura

Smeura is volgens het Guiness Book of Records momenteel het grootste dierenasiel in de wereld, gelegen in een uitgestrekt bosrijk gebied in de buurt van Pitesti. Dat is een stad met ongeveer 200.000 inwoners, gelegen op ongeveer 120 kilometer van Boekarest. Het is ongeveer 4,5 hectare groot en het was oorspronkelijk een vossenboerderij. Hier hadden tienduizenden vossen een slecht leven. In 2001 stopte de boerderij en werd het een gemeentelijk vernietigingskamp voor de plaatselijke straathonden van Pitesti.

Meer dan 4000 honden werden gedood in opdracht van de plaatselijke burgemeester en Ute Langenkamp en de Duitse  ‘Tierschutzverein Tierhilfe Hoffnung (Animal Welfare Association)’ kregen de opdracht om de overgebleven 2500 honden over te nemen. Bij aankomst waren er nog maar 360 honden over, uitgemergeld en wachtend op hun dood. Toen hebben ze direct de boerderij omgevormd tot een groot dierenasiel. Ze verzorgden de dieren er niet alleen, maar begonnen ook direct met steriliseren en castreren. Inmiddels zijn er zo’n 40.000 dieren daar gecastreerd en gesteriliseerd! Het asiel is afhankelijk van donaties/sponsors en probeert samen te werken met zoveel mogelijk mensen en andere dierenhulporganisaties.

Ook zorgen zij voor de honden in Pitesti die niet in het asiel leven, maar wel door hen gecastreerd zijn. Ze hebben met de burgemeester een afspraak gemaakt dat de dieren in de straten van Pitesti niet doodgemaakt mogen worden. Wanneer mensen toch last hebben van de honden, mogen ze dit melden en kunnen de honden opgenomen worden in Smeura. De oude, zeer jonge, zieke, verlamde en gewonde dieren verblijven sowieso in Smeura en worden daar door dierenartsen verzorgd.

Ute Langenkamp zorgt er tevens dat veel honden en katten naar Duitsland gingen en daar door gezinnen geadopteerd werden. In Roemenië gebeurt het namelijk niet vaak dat mensen een hond als huisdier nemen. Daarnaast heeft het asiel gezorgd voor werkgelegenheid. Zo’n 80 Roemenen hebben werk gevonden in het asiel. Daarnaast krijgen zij o.a. (werk)kleding en schoenen gedoneerd vanuit Duitsland. Sommigen van hen hebben nu zelfs een fiets.

In Roemenië verslechtert de situatie enorm, waardoor het aantal honden in het asiel blijft groeien. Ute Langenkamp is inmiddels met pensioen gegaan en Matthias Schimdt is haar huidige opvolger. Hij zet zich samen met vele Duitse en Roemeense dierenvrienden in voor dit asiel.

Wat vind ik hiervan?

Het blijft natuurlijk altijd een discussie of je honden wel/niet naar bijv. Nederland of Duitsland moet brengen. Nu ik het met eigen ogen heb gezien, weet ik hoe slecht de honden het hebben in Roemenië en begrijp ik Ute Langenkamp wel. Het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat de overheid en de bevolking inziet dat het doden van zwerfhonden (d.m.v. killing stations, vergiftiging, doodslag) niet werkt. Castratie- en sterilisatieprojecten zijn nog steeds het meest effectief gebleken en ik vind het goed dat Smeura dit dan ook doet.

Hieronder vindt je een interessante video over het asiel Smeura. Je ziet o.a. een hondje dat geadopteerd is, maar je ziet ook hoe de honden worden afgemaakt door de Roemeense regering. Zelfs hele asiels worden geruimd. Vreselijk! Daarnaast zie je een kort interview met de huidige eigenaar van het grootste asiel ter wereld en geven ze een kijkje in Smeura.


Een exclusieve kijk binnen in Smeura:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA DSCF2095 DSCF2106DSCF2176DSCF2202OLYMPUS DIGITAL CAMERADSCF2079DSCF2148OLYMPUS DIGITAL CAMERADSCF2137OLYMPUS DIGITAL CAMERADSCF2124DSCF2125DSCF2167OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Indrukwekkend hè..?

Volg mij op Bloglovin, InstagramTwitter, Facebook en Youtube
Liefs,
Stephanie <3

5 Reacties

 1. 19 januari 2015 / 07:37

  Wow, best wel heftig zeg! Wel echt goed dat ze zoveel dieren opnemen in dat asiel, en dat ze goed voor ze zorgen. Mooie foto’s heb je er ook gemaakt, inderdaad indrukwekkend!

 2. 19 januari 2015 / 12:24

  Wauw… Ik zit hier alleen maar: Aww, kijk… En daar… En ach… Ik zou er zo een paar mee naar huis nemen! En ik zou daar willen helpen met opknappen, want heel netjes is het er niet. Maar wel een goed initiatief dat er toch gezorgd wordt voor die beestjes.

 3. 19 januari 2015 / 17:01

  Gunst… Ben er stil van. Wat een indrukwekkend artikel.

 4. 20 januari 2015 / 07:47

  Erg indrukwekkend. Het lijkt me mooi en ook lastig om daar te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.