Mijn ervaring met de escaperooms van Avontuurfabriek Loosdrecht

Mijn ervaring met de escaperooms van Avontuurfabriek Loosdrecht. Review Bescherming Bevolking en Radiokamer.Een tijdje geleden heb ik op zondag twee escape rooms bezocht in Loosdrecht. Mijn moeder had een gave cadeaubon gewonnen bij de Avontuurfabriek en besloot deze in te wisselen voor toegang tot de 2 escape rooms. Samen met mijn moeder, vriend en broertje vertrok ik in de auto naar Loosdrecht. We waren benieuwd of we zouden ontsnappen uit de kamers ‘Bescherming Bevolking‘ en de ‘Radiokamer’. Spannend!

Op de website van Avontuurfabriek kun je uit verschillende arrangementen kiezen. Voor zo’n €15,00 per persoon kun je al één escape room bezoeken. Wil je ze allebei bezoeken is er de combideal en kun je voor €24,95 p.p. uit beide kamers proberen te ontsnappen.

Zelf kozen wij ervoor om beide kamers uit te proberen, een arrangement van 150 minuten. We kregen een instructie van 15 minuten, 45 minuten de tijd voor kamer 1, een korte pauze en wederom 45 minuten voor kamer 2.

Bij de balie werden we opgehaald door een medewerker welke ons een korte uitleg gaf over de regels en de rooms, namelijk:

 • In geval van nood kunnen de deuren altijd open
 • Je kunt via de intercom naast de deur twee hints vragen gedurende het spel
 • Het oplossen van de puzzels hoeft niet in volgorde
 • Iedere puzzel geeft 1 cijfer als oplossing en deze moet je in volgorde intoetsen op het slot bij de deur.
 • Bij de juiste cijferreeks zal de deur openen! En daarvoor hebben we 45 minuten de tijd.

Bij een grootschalige verbouwing bij de Avontuurfabriek is een spectaculaire ontdekking gedaan. Tijdens sloopwerkzaamheden ontdekten bouwvakkers twee kamers met daarin de restanten van de ‘Bescherming Bevolking’. In de vorige eeuw is de ‘BB’ opgericht met als doel het land te beschermen bij bijvoorbeeld nucleaire aanvallen. De post in Loosdrecht is één van de commandoposten die bewaard is gebleven. Tevens vind je in deze post de informatievoorziening van alle blokposten welke versleuteld verzonden werden en door getrainde ontvangers weer ontcijferd.”

Kamer 1: Bescherming Bevolking
We starten in het donker en tasten na een korte instructievideo even letterlijk in het duister. Wat wordt er precies van ons verwacht en waar moeten we in hemelsnaam beginnen?

Gelukkig ontdekken we vlak daarna een A4’tje met een aantal vage, maar interessante puzzels. De puzzels hoeven we volgens de instructies van de medewerker niet op volgorde op te lossen en dus beginnen we allemaal met een andere puzzel en lopen we uiteindelijk als een kip zonder kop rondjes door de kamer. Van alle kanten komen de grappen en iemand beland in een lachstuip. Ik citeer mijn broertje (na 3 minuten ronddolen in de kamer): “Laten we maar meteen een hint vragen, want dit wordt niets haha.”

Na een kwartier zijn we nog geen steek verder en besluiten we een hint te vragen via de intercom. De hint is vrij duidelijk en dus lossen we eindelijk onze eerste puzzel op. Yes! Het is flink zoeken en de puzzels zijn soms erg onduidelijk. We weten ons geen raad met een aantal puzzels en gebruiken ook onze laatste hint uiteindelijk. We krijgen er zelfs nog één extra.

Trap op, trap af. Kast open, kast dicht. We beginnen te merken dat we de puzzels nooit op tijd zullen oplossen. Uiteindelijk hebben we drie puzzels opgelost, maar begrijpen we de overige puzzels maar half. We hebben soms een aantal onderdelen te pakken van een bepaalde puzzel, maar hebben toch nog te weinig informatie om ook daadwerkelijk de cijferreeks te ontdekken.

Met nog drie minuten op de klok geven we het op. Jammer, maar helaas. De medewerker opent de deur en we mogen hem vragen naar de antwoorden op twee puzzels. We kiezen voor de puzzels die wij het moeilijkst vonden. Achteraf allemaal erg logisch, maar ja.. achteraf praten is altijd makkelijk haha.

De moed zakt ons stiekem wat in de schoenen, maar mijn moeder heeft juist de smaak te pakken. We nemen een korte pauze en mogen alweer snel beginnen aan kamer 2!Mijn ervaring met de escaperooms van Avontuurfabriek Loosdrecht. Review Bescherming Bevolking en Radiokamer.Kamer 2: Radiokamer
We zijn alle vier vastberaden om uit deze kamer wél te ontsnappen. In de korte pauze hebben we heel snel even een plannetje bedacht en besluiten om eerst de hele kamer rond te kijken en alles op te schrijven wat ons opvalt.

Dat bleek voor onze groep geen geweldig plan te zijn. Al snel zijn we afgeleidt en allemaal weer bezig met een eigen puzzel. Deze kamer werkt namelijk precies hetzelfde als de voorgaande kamer, dus we weten nu een beetje waar we op moeten letten en hoe het ontdekken van de cijferreeks werkt.

Vooraf kregen we van de medewerker de hint “let niet alleen op de schriftelijke aanwijzingen, maar ook op het geluid“. Ik focus me vervolgens daar helemaal op, maar krijg de puzzel maar niet opgelost. Ook de anderen snappen er niets van, dus laat ik de puzzel voor wat het is en probeer een andere op te lossen.

Na een half uur en twee hints verder hebben we nog geen één puzzel opgelost. Wederom lopen we als een kip zonder kop door de ruimte heen en komen gewoon echt geen stap verder. Vlak voordat onze tijd op is ontdek ik nog snel het antwoord op één van de puzzels, maar helaas.. de tijd zit erop!

Verslagen komen we de kamer uit en krijgen we wederom de oplossingen van een aantal puzzels. Achteraf klinkt het allemaal zo logisch, maar op het moment zelf hadden we nooit op die manier gedacht om de puzzels op te lossen.Mijn ervaring met de escaperooms van Avontuurfabriek Loosdrecht. Review Bescherming Bevolking en Radiokamer.Conclusie
+ Prettig ontvangst en duidelijke uitleg
 Thema, aankleding en het verhaal
+ Hints via intercom, dus zelf kunnen bepalen wanneer je ze wilt inzetten. Dit is ook een nadeel, want je kan zo een hoop tijd verspillen en dus te lang wachten totdat je vraagt om een hint.

Je krijgt niet actief hints en moet er dus zelf om vragen. Dit is een nadeel, want diegene die de hints geeft weet niet precies wat je al hebt geprobeerd om het zelf op te lossen. Je kunt dus een hint krijgen die niet veel toevoegt aan het oplossen van de opdracht.
A4’tje met puzzels zit vastgeplakt aan een bureau. Het zou fijner zijn om deze los in de kamer neer te leggen (zodat je deze mee kunt nemen) of om een aantal kopietjes los ernaast te leggen. Zeker wanneer je met een grote groep bent is het niet handig om één A4’tje met opdrachten te moeten ‘delen’.
45 minuten is eigenlijk te kort, 60 minuten zou beter zijn.
De muziek in de kamers (vooral in kamer 1) was war luid en had zachter gemogen. Je hoorde soms de hints niet goed.

De ervaring van mijn moeder:
Ten eerste vond ik het allemaal vrij spannend omdat dit voor mij de eerste escape room ooit was. Daardoor wist ik niet goed wat ik kon verwachten.

De opdrachten vond ik toch wel heel moeilijk, ik dacht er te gemakkelijk over. Aan het begin dacht ik: “Dat doe ik wel even”.. haha mooi niet dus.

Qua plus- en minpunten denk ik er hetzelfde over als mijn dochter. Door de harde muziek -en ik ben toch al zo doof als een kwartel- hoorde ik helemaal niet wat ze zeiden.

Al met al vond ik het toch zó onwijs leuk dat ik zeker meer Escape rooms wil gaan bezoeken. Het leukst vind ik het feit dat je hier je hersens en je verstand moet gebruiken en dus je mentale kracht moet gebruiken in plaats van je fysieke kracht.

Op naar de volgende escape room -welke dat ook zijn mag- want ik heb de smaak te pakken! En daar wil ik wél graag uit ontsnappen!Mijn ervaring met de escaperooms van Avontuurfabriek Loosdrecht. Review Bescherming Bevolking en Radiokamer.Liefs, Stephanie <3
Bloglovin | Instagram | Twitter | Facebook | Youtube
Deze review is ook terug te lezen op: All-escaperooms.nl

5 Reacties

 1. 28 september 2015 / 17:27

  Leuk verslag! Ik ben nog nooit in zo’n escape room geweest maar heb dit soort spelletjes op de computer wel lange tijd heel graag gespeeld. Een echte escape room zou voor mij denk ik niks zijn, omdat je toch op kleine details zal moeten letten die ik met mijn slechte ogen niet snel zal waarnemen. Maar gaaf is het wel!
  Estrella onlangs geplaatst…Staying singleMy Profile

 2. 2 oktober 2015 / 13:06

  oh dat lijkt me echt zo leuk he! die escape room die jij noemt is tenminste al te betalen, normaal is het mega duur! wel jammer dat het zo moeilijk was!

 3. 6 oktober 2015 / 19:34

  Hi, ik weet niet of ik dat wel zou kunnen. Wordt je daar niet een beetje claustrofobisch van? Ik zou denk ik in paniek raken ofzo :P. Leuk om te lezen! Ik kende het eigenlijk alleen van GTST.
  pepie onlangs geplaatst…Blog onlineMy Profile

 4. 29 november 2015 / 16:03

  Grappig, ik zou er nou nooit op komen om zo’n kamer te bezoeken. Niet omdat het me niet interessant lijkt, maar omdat ik niet wist dat die mogelijkheid er was. Erg leuk om te lezen dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.