Hardlopen: mijn eerste 5km wedstrijd

Zoomer Wantijrun 2018Woensdagavond 4 juli 2018 liep ik mijn eerste 5km wedstrijd tijdens de Zoomer Wantijrun in Dordrecht. Vandaag deel ik met jullie hoe ik mij hierop voorbereid heb de 6 maanden daarvoor. Ik vertel over mijn trainingen, mijn kleding en schoenen en mijn struggles. Benieuwd? Lees dan verder.

Een eerste 5km wedstrijd rennen, waarom?

In september besloot ik dat ik meer wilde gaan sporten. Wandelen deed niet genoeg voor mijn fitheid en lichaam en zwemmen vond ik steeds teveel gedoe. Harry deed al een tijdje aan hardlopen, dus ik besloot dat een kans te geven. Echter wilde ik dit niet doen zonder goede hardloopschoenen te dragen, uiteraard om blessures te voorkomen.

Goede hardloopschoenen

28 oktober 2017 hadden we daarom een afspraak staan bij Runnersworld in Dordrecht. We werden hartelijk ontvangen waarna om & om onze voeten opgemeten werden. Ook werden er verschillende filmpjes van onze voeten gemaakt: met onze dagelijkse schoenen, onze huidige ‘sportschoenen’ en op blote voeten. Er bleven 2 schoenen over waaruit ik kon kiezen. Uiteindelijk ging ik voor de schoenen ‘Brooks Adrenaline GTS 17’. Hardloopschoenen die direct heerlijk liepen! Deze schoenen zijn voor lopers die overproneren en biedt pluche demping in combinatie met stabiliteit en een gestroomlijnde pasvorm. Ook kocht ik er nog een paar hardloopsokken bij waardoor ik (met 10% korting door lidmaatschap David Lloyd) op een totaalbedrag van €152,98 uitkwam.

Gratis hardloopanalyse Runnersworld Dordrecht

Hardloopschema

Naast goede schoenen vond ik het heel belangrijk om ook een goed hardloopschema aan te houden. Ik besloot te gaan voor het 5-km beginnersschema van Runnersworld, want deze werd mij aangeraden in de winkel. Ook mijn fysiotherapeut raadde mij aan te starten met een beginnersschema die opbouwt tot 5km. Ik koos voor het paarse schema (zie hier) welke start met wandelen en uiteindelijk zou je na 13 weken de 5km moeten kunnen rennen. Om het in 13 weken te kunnen was het wel van belang dat je dan 3 keer per week rent, echter kwam ik hier niet aan. Meestal rende ik 2 keer per week, ook omdat ik zo’n last kreeg van m’n linkerbeen.

Fysiotherapie

Helaas zorgde de last in mijn linkerbeen (en later ook rechterbeen) ervoor dat ik langs de fysiotherapeut ben gegaan. Gelukkig was ik aanvullend verzekerd bij VGZ (aanvullend ‘Best’) waardoor in mijn aanvullende verzekering 18 behandelingen vergoed worden. Genoeg dus voor een beginner hardloper! Daar kreeg ik tips om een betere warming up uit te voeren door middel van bepaalde oefeningen, zoals stretchen. Dit hielp uiteindelijk wel iets

De wedstrijd

Op woensdagavond 4 juli liepen Harry, Annelise en ik de 5km Zoomer Wantrijun in Dordrecht. Een mooi parcours, alleen was het écht heel warm buiten. Dit was ik niet gewend en daardoor ging ik al moeizaam van start. Halverwege had ik het al zwaar en niet veel later moesten we langs de snelweg bergopwaarts rennen, zó pittig! Hier heb ik wel een klein stukje gewandeld omdat het zo heet was en ik toch wat last kreeg van m’n scheenbeen. Uiteindelijk finishten we met de volgende scores

  • Harry: 28:11
  • Annelise: 37:02
  • Stephanie: 38:05

Prima resultaten toch! Voor Harry en mijzelf was het de eerste keer dat we een 5km wedstrijd liepen, voor Annelise de tweede keer.

Instagrampost over resultaten Zoomer Wantijrun 2018, eerste 5km wedstrijd

Na afloop

Na afloop kregen we een toffe medaille en een massage door de plaatselijke fysiotherapeuten. Dit was heel fijn! Helaas eindige ik niet veel later met tóch een blessure: een shin splint. Dit zorgde er tevens voor dat ik qua sporten even de weg kwijt raakte en ook weer wat kilo’s aankwam. Eind 2018 besloot ik er weer voor te gaan, maar ben ik eerst gestart met krachtoefeningen in de sportschool om daarna het rennen weer op te gaan bouwen.

Volg jij me al op mijn running Instagram?

Sporty instagram Stephanie van Drunen

En jij?

Doe je aan hardlopen? En zo ja, heb je weleens een wedstrijd gerend en zo ja, welke dan? Of doe je bijvoorbeeld aan een andere sport, zoals fitness, zwemmen of voetbal? Tell me, want lijkt me erg leuk om te lezen!

Veel liefs, Stephanie <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.