Hier & nu | Deel 1: Verlatingsangst

IMG_0453bewVandaag een blogje waar ik al een hele, heeeele lange tijd over nadenk en eigenlijk niet durf te publiceren. Toch doe ik het, want misschien help ik één van jullie er wel mee en dan heb ik mijn doel bereikt. Ook hoop ik stiekem begrip, steun en misschien ook wel herkenning te ontvangen van jullie, mijn lezers.

Deze rubriek zal hier & nu gaan heten, omdat ik de toekomst minder negatief wil invullen en dus meer wil genieten van het hier & nu. Dat is iets wat ik ook leer op therapie en dat zal mij helpen mijn angsten te overwinnen, waardoor ik ook positiever tegen de toekomst aan zal durven kijken. Mijn artikelen over lichtpuntjes helpen en horen hier ook bij.

Vandaag wil ik jullie uitleggen wat verlatingsangst precies inhoudt en wat daarbij mijn overtuigingen en valkuilen zijn. In de schematherapie die ik volg probeer ik de negatieve kernovertuigingen en gedachten, die ervoor zorgen dat ik me zo rot voel, weg te sturen en/of om te zetten tot positieve, gezonde gedachten. De angststoornis is bij mij zéér hardnekkig en ik doe er al maandenlang alles aan om gelukkiger te worden en hopelijk uiteindelijk te mogen leven zonder de dagelijkse aanwezigheid van deze angst.

Dus, wat is verlatingsangst nu precies? In mijn werkboek ‘Klinische Schematherapie (Muste, Weertman & Claassen)’ staat de volgende uitleg:

Verlatingsangst:
Het is de angst en/of overtuiging in de steek gelaten te worden. Dit leidt tot waarnemen van instabiliteit of onbetrouwbaarheid van hen die beschikbaar zijn voor steun en verbinding. Twee vormen van verlatingsangst worden onderscheiden: vanuit afhankelijkheid en vanuit instabiliteit/verlies.” (bron)

Overtuiging:
* Dat je alleen en in de steek gelaten zult worden, wat je ook doet
* Je bent ervan overtuigd dat dit waarheid zal worden
* Je claimt mensen of ze houdt ze juist op afstand (verlating/binding)

Valkuilen, o.a.:
* Vermijdt gevoelens krijgen voor mensen die om je geven
* Snel aangetrokken tot iemand, maar je stoot ze net zo snel weer af
* Overmatig bang dat iemand je zal verlaten of doodgaat
* Vrienden kiezen die weinig beschikbaar zijn (reist veel, emotioneel instabiel, werkt veel, woont ver weg)
* Bij sprake van groeiende nabijheid voel je angst en wil je vluchten
* Nooit overtuigd dat vrienden zullen blijven
* Ervan overtuigd dat je partner bij je weggaat of een fijnere partner vindt
* Moeite met afscheid nemen
* Je blijft beweren dat je beter alleen af bent en dat je alleen zijn prettig vindt. Je kiest er vaak voor solitair te leven, maar voelt je juist eenzaam.

Angst zoekt zekerheid en sluit zo alle deuren.
Vertrouwen strekt haar vleugels en vliegt vrij..

Ik ben trots op het feit dat ik dit artikel heb durven publiceren op mijn blog en dat gevoel ga ik proberen vast te houden de komende dagen. In de komende weken zullen er vaker blogjes over dit onderwerp en therapie in het algemeen voorbij komen.

Van nature ben ik een vrolijk en enthousiast iemand en dat laat ik ook vaak zien op mijn blog. Echter ben ik meer dan dat en vandaag heb ik een klein stukje van mijzelf aan jullie laten zien. Hopelijk kunnen jullie mijn eerlijkheid waarderen en ik wil jullie uitnodigen in de reacties een stukje van jouw verhaal achter te laten.

scan0019

Veel liefs, Stephanie.
Volg mij op Bloglovin, InstagramTwitter, Facebook, Pinterest en Youtube

28 Reacties

 1. Korina
  13 mei 2015 / 09:39

  Meissie, ik ben trots op je!
  Ik heb jou leren kennen als een hele sterke bijzondere jonge vrouw, niet wetend dat dit erachter zat. Dit betekend niet dat ik je nu minder leuk en of aardig vind, het feit dat je er iets aan wilt doen laat zien dat je nog steeds een sterke vrouw bent en daar heb ik bewondering voor!

  Zelf heb ik zoals je weet ook een diagnose, en ik ben daar dan ook nog steeds als voor in therapie. Ik ervaar wel veel onbegrip. Ik ben dan niet meer ontzettend mager en leef niet meer alleen op fruit en water. In mijn hoofd is eten en bewegen nog een hele grote strijd. Elke dag weer. Als ik een slechte dag heb en mensen merken dat schieten ze vaak gelijk in de stress en denken ze allemaal dat ik weer aan het afvallen ben. Of dat ik de opmerking krijg van maar je eet toch gewoon? Ja ik eet gewoon, of nouja een soort van. De ene dag schuif ik het gewoon naar binnen de andere dag moet ik me er echt toe zetten en lukt het niet altijd. Ook is de weegschaal nog steeds heel erg belangrijk voor mij. Hier ben ik de laatste weken erg mee bezig tijdens therapie.

  You can do it girl!

  • 20 mei 2015 / 22:11

   Lieve Korina! Dankjewel voor je lieve reactie! Ik weet hoe erg jij ook hebt moeten strijden en ik vind het heel erg knap dat je ook in therapie bent gegaan en volgens mij al hele stappen vooruit bent gegaan. De onwetendheid rondom je diagnose lijkt mij nog het lastigst, vooral die opmerkingen helpen je niet echt verder lijkt me. Zet hem op in therapie meis, je kunt het!! <3 xxxx

 2. nadyart
  13 mei 2015 / 10:47

  Mooi geschreven en heel herkenbaar!

 3. jorikdj
  13 mei 2015 / 14:00

  Hey steef

  heel mooi en krachtig dat je dit durft te delen dat is echt iets om troys op te zijn!

  zelf merkte ik dat ik het ook altijd supr moeilijk vond om mensen niet te verstikken was altijd bang om ze kwijt te raken. Ik vind dat nog steeds lastig maar leer gelukkig wel langzaam los laten.

  Maar meis ga lekr genieten van alles en bouw aan jezelf klinkt hrrl clisje maar uiteindelijk komt het gelukkig goed.

  Gr

  • 20 mei 2015 / 22:10

   Hey Jorik! Lief dat je gereageerd hebt! Het is en blijft lastig, af en toe durven loslaten en ook een eigen “ik” creëren is het belangrijkste binnen een relatie. x

 4. 13 mei 2015 / 17:45

  Wat supergoed dat je dit artikel geplaatst hebt! Niets om bang voor te zijn, je voor te schamen of onzeker door te worden. Echt heel erg goed en duidelijk beschreven. Ik heb zelf veel last van angsten zoals je weet, maar verlatingsangst ben ik niet bekend mee. Het is mij nu een stuk duidelijker wat het precies inhoudt. Ik hoop dat je met het schrijven van deze rubriek niet alleen anderen, maar ook jezelf zult helpen. Schrijven kan zo enorm goed voor je zijn. Vooral mee doorgaan. Je kan heel trots zijn op jezelf vandaag! X

  • 20 mei 2015 / 22:09

   Thanks voor je reactie Marion! Jij blijft mijn inspiratie om artikelen als deze online te durven plaatsen :). Fijn dat je er ook wat van geleerd hebt, daar doe ik het uiteindelijk ook voor! XX

 5. 13 mei 2015 / 19:19

  Goed van je dat je het hebt durven plaatsen! Ook duidelijk uitgelegd 🙂 Gelukkig zeg je zelf ook dat je van nature vrolijk en enthousiast bent, want je bent natuurlijk veel meer dan de angst.

 6. 13 mei 2015 / 20:33

  Zeker niet iets waar je voor zou moeten schamen hoor, ik denk dat veel mensen met dit soort zaken te kampen hebben! Ik was in het begin van mijn relatie ook heel bang om me er volledig in te storten, gezien het verloop van de vorige relatie, maar op een bepaald moment moet je wel die sprong wagen en tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik er voor gegaan ben!

  • 20 mei 2015 / 22:07

   Bedankt voor je reactie! Wat naar voor je dat je er zo’n last van hebt gehad. Fijn dat het goed is gekomen, want het is het waard :). Al kan ik mij goed vinden in die angst!

 7. 13 mei 2015 / 21:43

  Super dat je hierover schrijft. Ten eerste voor jezelf want ik hoop dat het goed voelt dat je dit van je af kan schrijven. En daarnaast voor anderen, zodat mensen zich wellicht herkennen. Herkenning is fijn! Je mag trots zijn dat je dit hier neerzet. Compliment.

 8. 13 mei 2015 / 22:53

  Wat knap van je dat je dit artikel hebt geschreven! Heb er veel bewondering voor. Je bent een sterke dame!

 9. 14 mei 2015 / 10:49

  Meid, wat ben ik trots op jou. Om dit zo te delen en zo goed te omschrijven! Blijf erover praten, want alleen dan kun je ertegen strijden 😘 hoe moeilijk het ook is en juist dan, is het des te meer de moeite waard om het zo van je af te schrijven.

  Zoals ik jou blog zo lees, begrijp en herken ik het gevoel van verlatingsangst. Waarschijnlijk niet zo erg als bij jou, maar samen delen helpt wel.

  <3 Ann

  • 20 mei 2015 / 22:05

   Lieve Ann :), dankjewel! Lief je berichtje! Vind het nog steeds doodeng dat het nu online staat, maar het was het waard! Zoveel bemoedigende berichten en ik ben het even “kwijt”. Toch een opluchting om niet meer hoeven doen alsof alles perfect gaat. Bij hoeveel mensen gaat het nou daadwerkelijk áltijd perfect, volgens mij bij niemand! En dat motiveerde mij ook om het online te gooien. XX <3

 10. 14 mei 2015 / 19:54

  Wat ontzettend dapper dat je de stap hebt genomen om hierover te schrijven. Eerlijk gezegd weet ik maar weinig over verlatingsangst af en ik vind het juist mooi om hier op een persoonlijke manier meer over te weten te komen. Goed van je!

 11. 15 mei 2015 / 02:41

  Petje af dame, heel knap dat je dit doet! Ik had dit namelijk niet bij je verwacht, omdat je altijd zo heerlijk enthousiast overkomt, je bent een topwijffie! Mooi rubriek, goede instelling van jezelf en ook top dat je hierop bent gekomen. Keep up the good work dear! <3

  • 20 mei 2015 / 22:03

   Hi Cynth! Dankjewel meis! Haha ik moet zeggen dat ik het een twee jaar geleden ook nooit had zien aankomen, maar het is nu eenmaal zo gelopen! En het klopt wel dat ik enthousiast en vaak vrolijk ben hoor, maar heb helaas ook mijn lastige momenten! Lief je bemoediging <3

 12. 15 mei 2015 / 12:47

  Wat een touching stuk dit. En zeker iets dat mensen zou kunnen helpen in het idee dat ze niet de enige/gek zijn. Dapper dat je erover schrijft, en nog dapperder dat je er zo te lezen ook keihard aan werkt!

  Ik bewonder je daadkracht hoor!

 13. 24 mei 2015 / 15:55

  Ik wist eigenlijk helemaal niet zo veel over verlatingsangst! Dit heb je helemaal goed verwoord, en ik herken een aantal dingen toch ook in mezelf. Sorry voor deze korte reactie, maar ik weet gewoon even niet zo goed wat ik moet reageren, zie het als een compliment! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.